Požiare stohov slamy v Dunajskej strede

07.09.2013 Dunajská Streda

V priebehu štvrtka (05.09.2013) bolo v okrese Dunajská Streda zaznamenaných 5 požiarov slamy (stohov slamy), pri ktorých zasahovali príslušníci Hasičského a záchranného zboru z hasičských staníc v Dunajskej Strede a vo Veľkom Mederi. Spolu bolo nasadených na zásahovú činnosť 17 kusov hasičskej techniky a 39 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru. Na likvidácii požiarov sa tiež podieľali príslušníci dobrovoľných hasičských zborov z viacerých obcí (počet príslušníkov a techniky nie je v štatistike zahrnutý).
Celková škoda bola predbežne vyčíslená na 105.200,- eur a príslušníci Hasičského a záchranného zboru svojou činnosťou uchránili majetok, ktorý bol predbežne vyčíslený na 105.200 eur.

V súvislosti so vznikom požiarov polícia zadržala podozrivú osobu. Príčina vzniku požiarov je v štádiu vyšetrovania.

Informácie o jednotlivých požiaroch:

1
Trstená na Ostrove, areál poľnohospodárskeho družstva, stoh slamy
Požiar ohlásený: 05.09.2013 o 18.30 hod.

Na miesto udalosti boli vyslané jednotky z hasičskej stanice v Dunajskej Strede s technikou MB Atego s štvorčlennou posádkou a technika CAS 30 Iveco Trakker s dvomi príslušníkmi. Išlo o požiar stohu slamy v areáli poľnohospodárskeho družstva trstená na Ostrove.
Požiar stohu slamy bol po príchode hasičských jednotiek v pokročilom štádiu a hasenie bolo neúčinné. Zasahujúci príslušníci vykonávali činnosť smerujúcu k zamedzeniu šíreniu požiaru a vykonali evakuáciu poľnohospodárskej techniky (dva prívesy za traktor a adaptér na kukuricu na kombajn R 514). Priestor požiaroviska bol odovzdaný príslušníkom DHZ Trstená na Ostrove, ktorí vykonávali následný monitoring a dohášanie. Zásah bo ukončený v čase 21.02 hod.

Predbežne vyčíslená škoda: 1.000,- eur
Uchránená hodnota: 3.000,- eur
Príčina vzniku požiaru: v štádiu vyšetrovania

Zasahujúca technika: 2 ks
Zasahujúci príslušníci: 6 príslušníkov

2
Gabčíkovo, časť Čierny Les (smerom na obec Pataš) , stoh slamy
Požiar ohlásený: 05.09.2013 o 19.09 hod.

Na miesto udalosti boli vyslané jednotky z hasičskej stanice v Dunajskej Strede s technikou CAS 32 T-815 s dvomi príslušníkmi, technika MB Atego so štvorčlennou posádkou (jednotka ukončila zásah v obci Trstená na Ostrove) a technika CAS 30 Iveco Trakker s dvojčlennou posádkou. Zásahu sa zúčastnili tiež príslušníci DHZ Gabčíkovo.
Išlo o požiar lisovanej slamy (stohu), ktorý po príchode hasičských jednotiek horel v celom objeme. Likvidácia požiaru bola neúčinná. Činnosť hasičských jednotiek bola sústredená na zamedzenie šíreniu požiaru, nakoľko v tesnej blízkosti požiaroviska sa nachádza kukuričné pole a stromoradie (vetrolam). Požiarom boli tiež ohrozené hospodárske budovy a obytné domy, ktoré sa nachádzajú asi 200 metrov od požiaru stohu. Na miesto udalosti sa dostavil zisťovateľ príčin vzniku požiaru. Zásah bol ukončený v čase 22.54 hod.


Predbežne vyčíslená škoda: 7.500,- eur
Uchránená hodnota: 2.000,- eur
Príčina vzniku požiaru: v štádiu vyšetrovania

Zasahujúca technika: 3 ks + 1 ks (vozidlo zisťovateľa príčin vzniku požiaru)
Zasahujúci príslušníci: 9 príslušníkov

3
Medveďov, pri areáli poľnohospodárskeho družstva, stoh slamy
Požiar ohlásený: 05.09.2013 o 19.56 hod.

Na miesto udalosti boli vyslané dve jednotky z hasičskej stanice vo Veľkom Mederi s technikou CAS 32 T-815 a CAS 25 L-101 so štvorčlennou posádkou. Išlo o rozsiahli požiar dvoch stohov slamy, vzdialených od seba približne 50 metrov. V blízkosti požiaru sa nachádza pole s kukuricou a stromoradie (vetrolam).
Na zdolanie požiaru bola privolaná jednotka z DHZ Čiližská Radvaň, ktorá po lokalizácii požiaru zabezpečovala monitorovanie a sledovanie dohárania na požiarovisku. Stohy slamy boli oborané pomocou traktorov, čím sa zamedzilo šíreniu požiaru do okolia. Na miesto udalosti sa dostavil zisťovateľ príčin vzniku požiaru. Zásah bol ukončený v čase 21.14 hod.

Predbežne vyčíslená škoda: 30.000,- eur
Uchránená hodnota: 0,- eur
Príčina vzniku požiaru: v štádiu vyšetrovania

Zasahujúca technika: 2 ks + 1 ks (vozidlo zisťovateľa príčin vzniku požiaru)
Zasahujúci príslušníci: 6 príslušníkov

4
Veľký Meder, osada Nový Dvor, areál poľnohospodárskeho družstva, stoh slamy
Požiar ohlásený: 05.09.2013 o 20.48 hod.

Na miesto udalosti boli vyslané jednotky z hasičskej stanice vo Veľkom Mederi s technikou MB Vario s dvojčlennou posádkou a už zasahujúce jednotky (požiar v obci Medveďov) s technikou CAS 25 L-101 a CAS 32 T-815 so štyrmi príslušníkmi a MB Atego so štyrmi príslušníkmi (hasičská stanica v Dunajskej Strede). Prieskumom po príchode na miesto udalosti bolo zistené, že sa jedná o požiar dvoch stohov slamy vzdialených od seba približne 50 metrov.
Zasahujúcim hasičským jednotkám sa podarilo uhasiť jeden zo stohov slamy, hasenie druhého stohu bolo už neúčinné. Príslušníci Hasičského a záchranného zboru následne vykonávali dohľad nad požiarom, aby zabránili jeho šíreniu na priľahlé budovy a okolie. Po lokalizácii požiaru bolo požiarovisko odovzdané zamestnancom poľnohospodárskeho družstva a jednotky sa vrátili na základňu. Zásah bol ukončený dňa 06.09.2013 v čase 06.28 hod.

Predbežne vyčíslená škoda: 66.000,- eur
Uchránená hodnota: 100.000,- eur
Príčina vzniku požiaru: v štádiu vyšetrovania

Zasahujúca technika: 4 ks + 2 ks (vozidlo zisťovateľa príčin vzniku požiaru a vozidlo na prestriedanie príslušníkov)
Zasahujúci príslušníci: 12 príslušníkov


5
Padáň, stoh slamy
Požiar ohlásený: 05.09.2013 o 21.25 hod.

Na miesto udalosti boli vyslané jednotky z hasičskej stanice v Dunajskej Strede s technikou MB Atego so štyrmi príslušníkmi a technika CAS 30 Iveco Trakker s dvojčlennou posádkou.
Prieskumom bolo zistené, že sa jedná o požiar lisovanej slamy (stoh). Požiar bol rozšírený asi v tretine stohu. Veliteľ zásahu žiadal o pracovný stroj, ktorý by vykonal rozobratie stohu a tým predišiel šíreniu požiaru a následným materiálnym škodám. Požiar sa však rýchlo šíril a hasenie bolo neúčinné. Miesto požiaru bolo odovzdané príslušníkom DHZ Dolný Štál a DHZ Padáň, ktorí vykonávali dohášanie a následné sledovanie požiaroviska.

Predbežne vyčíslená škoda: 700,- eur
Uchránená hodnota: 200,- eur
Príčina vzniku požiaru: v štádiu vyšetrovania

Zasahujúca technika: 2 ks
Zasahujúci príslušníci: 6 príslušníkov



Spracoval: npor. Ing. Tomáš Bílik, samostatný odborný inšpektor
 

Vyberte región